Observerat om “umebor”

Efter en vecka i “Björkarnas Stad” är jag förstås expert på människorna här. De kallar sig själva… Umebor. Jag har observerat dem i deras naturliga miljö och kommit fram till slutsatserna som följer.

Umebor är en mycket aktiv art. Ser man sig omkring en vanlig dag är det lätt att konstatera detta, då de springer omkring överallt i olikfärgade träningsoveraller och utslitna gympaskor. Annars använder de inte sina ben till något annat än att cykla. Vart cyklar de då? Jo, oftast är de påväg till eller från IKSU, som är alla Umebors stolthet.De är så stolta över det att de tvingar sig hit minst tre gånger per dag. Det första och absolut viktigaste steget man måste ta om man flyttar hit är att skaffa ett guldmedlemsskap på detta träningsmecka. Att inte ha guldkort på IKSU är som att vara utan, ja, utan cykel i Umeå. Helt oacceptabelt med andra ord!

Umebor är även mycket stolta över universitetet i staden. Här kan man utbilda sig till det mesta. Många väljer att komma hit från andra delar av Sverige – och världen. Tyvärr har Umeborna stora svårigheter att ordna fram boende åt dessa stackars studenter. De får tälta under Kyrkbron eller i stadsparken. Har de tur hittar de ett halvsunkigt rum på Ålidhem lagom till den första snön kommer. Vidare observationer av studentlivet måste jag återkomma till senare.

Gällande Umebornas språk och dialekt anser jag, som expert, att de är väldigt lata. Mycket underligt kan tyckas, då de tränar som galningar. Vad är jobbigast, att springa en mil och gå på passen Gympa 3 och Total Training på IKSU eller att uttala hela ord som exempelvis namnet på deras egen stad UmeÅ? Jag bara undrar. Istället säger de bara Ume’ med betoning på U:et. De orkar heller inte uttala några andra ord i sin helhet, i alla fall inte ord som består av fler än en stavelse. Hur de kan göra sig förstådda i resten av landet är bortom mitt förstånd. Här är en kort ordlista över vanliga ord och uttryck med översättning.

 • Nämenhejsan = Goddag
 • Jo, Jovars, Jomenvisst = Ja
 • Int’då = Nej
 • Nå men va säjj du? = Vad säger du?
 • Va kost hennä? = Vad kostar den här?
 • Ja ids int’ = Jag orkar inte.
 • Nu far ja’ = Nu åker jag.

En längre lista kommer kanske med nästa rapport. Tills vidare får ni hålla till godo med denna.

Schu, så äre’.

Advertisements
This entry was posted in Umeå and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Observerat om “umebor”

 1. Hahaha bästa inlägget. Fantastiskt roligt. Sånt här får du fortsätta uppdatera om. 😉

 2. Paulina says:

  Klockrent! hahahahhahahaha 😉

 3. Ebba says:

  Hahaha, du är så rolig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s